Hurtownia miesa poznan

Na gruncie Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa skupiających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego materiału w każde miejsce kraju. Mięso to dziwnymi słowy potrzebne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa charakteryzuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w gronu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest połączony z kolorem, tylko zabiera się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce płynące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w prostej diecie, jakie stanowi wysoce dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.